Obama'ya ben teklif ettim!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip peşmergenin Türkiye topraklarından Kobani'ye geçmesiyle ilgili, 'Zaten, Obama'ya teklifi ben yapmıştım' dedi.
Obama'ya ben teklif ettim!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya ve Estonya'ya hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaptı. Erdoğan, 'Obama'ya peşmergenin Kobani'ye Türkiye üzerinden geçmesi teklifini zaten ben sunmuştum' dedi. Erdoğan’ın şöyle konuştu:

'İlişkilerimizi çok iyi düzeyde seyrettiği bu iki ülkeyle AB sürecine ilişkin değerlendirmelerimiz olacak. Bunu yanından, oradaki yetkililerle yanımda götürdüğüm girişimcilerimizle ekonomik ticari ilişkilerimizi konuşacağız. Bölgemizdeki gelişmeler bu ikili görüşmelerde olsun heyetler arası görüşmelerde olsun gündemi oluşturacak. Aramızdaki ekonomik ilişkileri daha fazla geliştirmek için görüşmeler yapacağız. Yeni oluşan DEİK bu ziyarette ilk defa bizimle beraber geliyor.

Ziyaretim kapsamında iş forumunu çok önemsiyorum. Bundan sonraki süreçte bize yakın olan bu iki ülkeyle iş adamlarımızın yoğun bir iş hacmine ulaşmaları en büyük arzum. Galatasaray ve Mimar Sinan Üniversiteleri, rektörleri de bu ziyarette yanımızda olacaklar.'

'ÖSO ve Peşmergeyle işbirliği kabul edilebilir'
Peşmergelerin Kobani’ye geçişiyle ilgili olarak Obama ile telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Erdoğan, 'Kendilerine bu teklifi zaten ben yapmıştım. Buradaki PYD ve PKK gruplarına vereceğiniz destekler bizim için kabul edilemez demiştim. Burada bir ÖSO ile, iki Peşmerge ile işbirliği kabul edilebilir demiştim' dedi.

Erdoğan ayrıca, 'Kobani için 2 günlük süreden bahsediliyordu. Bunları ifade etmek zorundayım. Sitelere düşen görüntüler ortada. Havadan atılan silahların bir kısmının IŞİD’in eline geçtiğini kendileri de kabul etti. Böyle bir operasyon tanımlanamaz anlatılamaz. Siz kime destek veriyorsunuz her şey ortada. Musul’daki operasyonun zeminine baktığınızda aynı şeyi görüyorsunuz. 2 gün geçti. 2., 4. gündeyiz ve Kobani düşmedi. Kaldı ki Kobani kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamakta zorlanıyorum çünkü Kobani’de sivil kalmadı' şeklinde konuştu.